Waar is de Seawitch nu


Onze laatste track:

Waar is de Seawitch nu

Waar is de Seawitch nu

vrijdag 6 oktober 2017

Het begin van de reparatie, de sloop en het onderzoek

Allereerst even dit: Al dit werk wordt uitgevoerd door watersportbedrijf De Graaff in Dordrecht. Deze klus is voor mij te ingewikkeld.


Het roer eraf en de schroefas en schroefaskoker met alle lagers verwijderd, viel nog vies tegen, maar de betonballast hoefde er gelukkig niet uitgehakt te worden.

Hier de schroefaskoker en het binnenlager, die twee horen waterdicht aan elkaar verbonden te zijn maar waren volledig los van elkaar geraakt, vandaar de lekkage. Gelukkig is de schroefaskoker niet geroest of zo en kan zo weer gebruikt worden. Het binnenlager is als zodanig ook nog OK maar wordt gemodificeerd om van het altijd een beetje lekkende vetkoord af te zijn, er komt een rubberseal op die volledig waterdicht is.
Dan deze twee bij de montage weer goed waterdicht aan elkaar verbinden, het rubber in het buitenlager vervangen en de zaak is wat de lekkage betreft weer in orde.
Hier de gedemonteerde schroefas met hier de schroef er nog aan. Deze schroefas bleek ernstig aangetast te zijn.
Op zich heeft dit niets met de lekkage te maken, maar een zo sterk aangetaste schroefas zou kunnen breken, en dan lig je stil als er tenminste geen wind is, of je klapt tegen de steiger omdat net als je achteruit wil slaan je schroefas het begeeft.
Dat betekent dus een nieuwe schroefas laten draaien, maar gelukkig dat we dat nu ontdekken, voordat er een echte breuk onstaat.



Op de detailfoto's hieronder kun je ingevreten plekjes zien. Het lijkt wel of er een RVS worm bezig geweest is

Omdat de keerkoppeling bij lage toerentallen een wat rammelend geluid maakte was de daarin aangebrachte demperplaat verdacht en als dan toch de boel uit elkaar ligt de keerkoppeling ook gelijk maar uitgebouwd hieronder zie je hoe zo'n ding eruit ziet. En ja hoor, de demperplaat was kapot een veer was er uit gevallen en de rest zat behoorlijk los. Dus goed dat dat ook onderhanden genomen wordt.




Hier een plaatje van de oude kapotte demperplaat met daarnaast de nieuwe.

3 opmerkingen:

  1. Ik heb jarennnn geleden een Hollexseal gebruikt , ben naam v.d zaak kwijt, maar was in Sliedrecht, is ook al die jaren prima geweest en nu nog ,heb er naar gekeken en ik heb die zodanig afgesteld dat er zo nu en dan een druppeltje water uitkomt en dat is prima. Op motor vooruit en achteruit komt op de afdichting een verschillende druk te staan he . succes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. overigens heb ik zo,n 25 jaar een zeiljacht gehad , ik hield zelf het schip bij , plaatste toen ook die Hollexseal , maar heb nooit zo,n aangevreten schroefas gezien , is er toch iets goed fout gegaan met de goede anodeblokken plaatsen en op de goede plaatsen, dan kan dit mijn inziens niet gebeuren. In m,n motorschip daarna met 2 dieselmotoren ,ook die vetpakking vervangen voor de Hollexseal en nooit enige gezeur en zeker geen aangevreten rvs schroefassen .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. deze aanvreting heeft niets met de huid anodes te maken, wel met een ontbrekende massa verbinding tussen een rvs as en de rest van de installatie,een anode op de huid lost dit niet op, pitting op de rvs as heeft een andere oorzaak.

    BeantwoordenVerwijderen