Waar is de Seawitch nu


Onze laatste track:

Waar is de Seawitch nu

Waar is de Seawitch nu

woensdag 19 juli 2023

Tussenstop in Franeker



Ja, dan zijn we ineens in Franeker. 4 Jaar geleden waren we hier ook al eens. Toen hebben we vooral het Planetarium van Eise Eisinga bekeken, dat kun je nog eens teruglezen in ons blog van 2019.
Maar dat was toen, nu hebben wat meer het stadje zelf bekeken. Het een heel oud stadje, de oudste studentenkroeg van Nederland is hier. Want Franeker is de oudste universiteitsstad van Nederland. Maar er is meer, het was altijd een belangrijke stad en dat zie je aan de verschillende prachtige gebouwen hier.
Ook kun je hier weer een prachtige fontein bewonderen. Een zoals die in alle 11 Friese steden is gebouwd. Deze is opgedragen, hoe kan het anders in de stad van Eise Eisinga, aan het heelal. De fontein is een ode aan de wereldberoemde, in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort. Zijn aanname dat zich rondom ons zonnestelsel een ‘wolk’ van miljarden komeetachtige objecten beweegt, betekende een doorbraak in de astronomie. Deze fontein geeft op gezette tijden een nevel van waterdruppels die deze wolk voorstelt.


Maar er is meer moois hier te zien. Uiteraard is kaatsen hier heel belangrijk. De PC, permanente commissie, organiseert hier elke paar weken op woensdag een belangrijke kaatswedstrijd, helaas waren wij op de verkeerde woensdag, maar het kaatsveld waar dit plaatsvindt heeft een belangrijke plaats in de stad:


Daarnaast zijn er natuurlijk prachtige plekjes en doorkijkjes:


Els bij het monument voor Eise Eisinga.




En we sluiten af met een lekker Planeten biertje in de tuin van het Planetarium.


Morgen verder naar Leeuwarden.

2 opmerkingen:

  1. Leuk om jullie blog te lezen! Wat een geweldige reis en wat is Nederland mooi! Als jullie de IJssel afzakken, leg dan aan in het haventje van Deventer, dan kunnen we elkaar ontmoeten. Prachtige stad om te bezoeken en dan kunnen jullie ook ons nieuwe huis zien in Diepenveen! Behouden vaart!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vorige reactie bleek anoniem te zijn, maar ik zat erachter…🤪

    BeantwoordenVerwijderen