Waar is de Seawitch nu


Onze laatste track:

Onderweg

Onderweg

Pagina's

dinsdag 16 augustus 2016

Pech komt nooit alleen

Het hoort er een beetje bij als je een langere reis maakt, dat er onderweg wel eens wat stuk gaat. Daar valt meestal goed mee te dealen.
Maar soms stapelen de dingen zich op. Zoals de afgelopen dagen.
Vrijdagavond zou ik de route in de navigatielaptop gaan zetten. Wil het kreng niet meer opstarten. Windows probleem, niet op te lossen. Gelukkig had ik een reserve aan boord met dezelfde navigatiesoftware en kaarten. En die werkt met Linux, doet het altijd. Probleem opgelost.
Zaterdag zoals al gemeld het probleem met de motor. Maar omdat we daardoor erg lang op zee bleven zonder draaiende motor werd de accu niet of weinig opgeladen (zonnepanelen in schaduw van het grootzeil). Dat moet normaal voor zo'n 24 uur geen probleem zijn maar bij ons was na een paar uur met alle instrumenten en de koelkast aan de spanning tot 11 volt gezakt. Alles dus uitgezet. We zijn dus onder zeil met alleen de gps nog aan teruggekomen in Grandcamp. In de haven een test gedaan. Na de accu helemaal geladen te hebben de lader uitgezet en alle apparatuur aan behalve de koelkast die stond op de walstroom. Na ruim 4 uur bleek de accuspanning weer te gaan zakken en even de waterpomp laten lopen maakte het af. Weer onder de 11 volt.
Dit was dus probleem 3, accu op sterven na dood.
En dan hebben we het weer. Plan is om zeilend met af en toe de motor zachtjes aan om de accu vol te houden naar Ouistreham, 38 mijl verderop, te gaan. Daar zijn wat meer voorzieningen en kunnen we wel een nieuwe accu laten installeren. Maar ja, dan hebben we wel niet teveel en niet te weinig wind uit de juiste richting nodig. En die is er de komende tijd dus niet... Dus al zou er verder niets aan de hand zijn zitten we hier toch nog wel even vast.
Nog even over het motorprobleem. Er lijkt een probleem te zijn met de regelklep die ervoor zorgt dat de oliedruk niet te hoog oploopt, die zit waarschijnlijk vast. Dat is onderweg niet te verhelpen zonder de motor uit te bouwen. Maar ik kan nog wat proberen door het motorblok te spoelen met een hele dunne reinigingsolie en daarna weer de gewone olie en een nieuw filter erin. Wie weet helpt het. In ieder geval is er voldoende oliedruk alleen boven de 1500 toeren wordt die te hoog en varieert.
Dus blijft over: met goed weer zeilend naar Ouistreham met onderweg af en toe zachtjes de motor aan om de accu bij te laden. Daar een nieuwe accu installeren want hier in Grandcamp zijn absoluut geen faciliteiten of watersportzaken. En dan zeilend met hooguit wat lichte motorhulp richting Nederland. Hoe lang dat gaat duren? Het blijft een avontuur, we zien het wel, laten we hopen op gunstig weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten