Waar is de Seawitch nu


Onze laatste track:

Onderweg

Onderweg

Pagina's

zaterdag 13 augustus 2016

Pech onderweg

Zoals ik al had gezegd zouden we vandaag naar Le Havre. Mooi rustig weer, hoewel iets te rustig om het zeilend te doen, 2-3 Bf west dus plat voor de wind. Met zo weinig wind wordt dat moteren. 's Morgens om 7 uur uitgevaren, één uur voor het sluiten van de haven ivm het getij.
In eerste instantie liep alles perfect, maar na 2 uur varen (10 mijl van de 45 afgelegd) begon de oliedrukmeter van de motor raar te doen. Erg zwabberen van te hoog naar te laag en dat continue. In eerste instantie leek het bij wat minder toeren over te zijn, maar na een tijdje gebeurde het ook bij lagere toerentallen. Wat nu te doen?
Zo nog 7 uur doorvaren met aan het eind een haven met drukke grote scheepvaart? Of maar kijken of in de buurt iets te vinden is? Alle havens in de buurt zijn getijdehavens, dus wegens laagwater de hele dag niet toegankelijk.
Heel weinig wind, veel tijd om een naburige haven te bereiken. Dus besloten we om 9 uur maar om te draaien en onder zeil met echt heel weinig wind terug te gaan naar Grandcamp. Op dat moment recht in de wind, maar opkruisen bij 3 Bf gaat heel aardig omdat de schijnbare wind dan wat toeneemt. En we hadden de tijd want Grandcamp was pas om 16:30 uur weer toegankelijk.
Na een paar mooie slagen naar de invasiestranden en terug was om 13:30 uur de wind helemaal op. We hebben toen meer dan 2 uur gewoon helemaal stil liggen deinen op zee. Maar ja, ik rekende erop dat met dit weer later op de dag er een zeewindje op zou kunnen steken. En jawel, er kwam een beetje noordenwind, de genua er weer op, en richting ondiepte voor Grandcamp. Te vroeg moet je daar ook weer niet zijn, want met laagwater valt het droog. Maar slow sailing helpt. Uiteindelijk waren we een half uur na het openen van de deur bij de haven. Het zeil erop gehouden tot vlak bij de toegang en toen met een een heel langzaam lopende motor zachtjes naar binnen gescharreld. We zijn dus weer waar we vertrokken. En nu maar op zoek naar een motormonteur. Maar ja, zaterdag hè, morgen zondag en maandag 15 augustus, maria hemelvaart. Heel Frankrijk plat. Dat wordt even pas op plaats dus. We houden jullie op de hoogte.....
Het laatste stukje van de track ontbreekt want om stroom te besparen had ik de laptop maar uitgezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten